Primož Jakopin, dnevnik posnetkov

Petnjak
Per aspera ad astra

(Prek trnja do zvezd)

19. januar 2022, 17 posnetkov

          Slike so večinoma velike približno 683 krat 1024 pik. Na začetkih opisov so zaporedne številke izvirnih datotek s posnetki. Sodelujoči in omenjeni v besedilu: Jaka Jakofčič, ki je prispeval tudi podatke o zgodovini raziskav v Petnjaku, Matevž Hreščak, Jurij Anđelić - Jeti, Stojan Borštnar in Domen Mahne, ki je še posebej pomagal pri osvetlitvi in izvleku opreme.

          Stran, besedila in fotografije copyright (c) Primož Jakopin - Klok 2022.


 

     
 
50746. in 50745. Stojan, zavedajoč se resnosti trenutka, in nasmejan


 

 


 
50747. Bližnji pogled iz Vhodne dvorane proti udornici ...


 

 


 
50748. ... in še bolj od daleč, z dna dvorane, z dvignjene ploščadi pri vhodu v nadaljevanje z deloviščem


 

 


 
50749. Prehod proti vodnim delom je zdaj že sto metrov dolg in šestdeset metrov globok. Močan prepih obeta veliko jamo, ki že mnogo let buri domišljijo. Kopanje prehoda se je začelo leta 1981, prva kopača sta bila Renato Verbovšek - Rene in Staško Otorepec - Bavč (DZRJL). Nadaljevalo se je do leta 1983, bilo je 19 akcij. Leta 2002 sta štiri akcije izvedla Claudio Bratoš in Stojan Sancin (JSPD Trst), kasneje pa so bile akcije bolj sporadične, dokler se ni kopanja z veliko vnemo leta 2018 spet lotil Matevž Hreščak iz Štorij (DZRJL) in s prijatelji globino prehoda premaknil z dobrih 10 na približno 25 metrov. Odločilen preboj naprej pa je bil narejen v letu 2021, ko so za vajeti poprijeli sežanski sosedje (JDS). Jakatove izkušnje, tehnično znanje in smisel za organizacijo so pripomogli k hitremu napredovanju ne glede na naraščajoče težave z nestabilnim podorom. Dostop do delovišča je zelo olajšal tudi obisk Matevževega očeta - ko se je pri povratku zataknil v najvišji pasaži, so njegove hude muke in popolna izčrpanost prepričale Matevža, da se je strinjal z razširitvijo s športno-selektivnih mer na velikost običajnega neanoreksičnega človeka. V tej pasaži je tudi pisec teh vrstic že užil nekajkrat po kakih 15 minut, ko človek začne resno premišljevati o končanju jamarske kariere in na koncu tudi že dvomi, da bo še kdaj videl luč belega dne. Na posnetku - polica na dnu ene izmed navpičnih stopenj v prehodu. Bela barva so vreče z nakopanim kamenjem, ki ga sicer zaradi sipkosti ne bi bilo kam dati, v vrečah pa se da iz njega zgraditi stabilen suhozid ob strani.


 

 


 
50750. Jaka s transportko, se vrača proti začetku prehoda, kjer je treba popraviti nekaj izboklin.


 

 


 
50751. Domen ...


 

 


 
50754. ... v Zgornji kapniški dvoranici, v Galeriji kapnikov, pogled nazaj. Leva stena je suhozid iz nakopanega kamenja.


 

 


 
50759. Še pogled naprej. Nadaljevanje je stopnja levo od njegovih nog (svetloba).


 

 


 
50756. Kapniško okrasje z zaveso ob strani


 

 


 
50753. Pogled navzdol v nadaljevanje, ...


 

 


 
50758. ... od koder je malo zatem prišel Jeti. Z Domnom sta se vrnila, potem ko sta na dnu na polovico razbila večjo skalo, ki je sicer zapirala napredovanje, a obenem podpirala podor. Domen se je vrnil do Jakata, vodje ekskurzije, ki je bil mnenja, da bi problem sanirali na prihodnji ekskurziji.
Jeti je v Petnjaku kopal že pred štiridesetimi leti ...


 

 


 
50762. Stebrišče v Dvorani Ponvice


 

 


 
50764. Domen pri prikazu delovanja žičnice za izvlek vedra s kamenjem iz zadnje, 15-metrske bolj ali manj navpične stopnje. Vedra se ne bi dalo vleči ven na običajen način, ker je Domnu bližja stran rova krušljiva in si je zato Jaka zamislil žičnico na sliki, ki je speljana ob nasprotni, trdni steni. Posebna kolesca ob oporah skrbijo za to, da teče vrv z vedrom gladko tudi na teh mestih.


 

 


 
50765. Tehnika, zbrana ob bližnji steni


 

 


 
50766. Stalaktit, podaljšan v zaveso


 

 


 
50767. Pogled nazaj po dvoranici


 

 

Povezani strani:


  

  Križna jama, 12. januar 2022     Tavčarjeva jama, 26. januar 2022  
 


 


Stran, besedila in fotografije je pripravil Primož Jakopin - Klok, član Društva za raziskovanjem jam Ljubljana (DZRJL), ki sprejema tudi pripombe, na naslov primoz jakopin guest arnes si (vstavite pike in afno na ustrezna mesta). Stran je nastala 24. januarja 2022 in bila nazadnje spremenjena 28. januarja.

Naslov: https://www.jakopin.net/primoz/slike/2022/PJ20220119.php
    346