Primož Jakopin, dnevnik posnetkov

Boj-Bulok 2021
Mitjeva jama in ledena jama Voronka

11. avgust 2021, 22 posnetkov

          Slike so večinoma velike približno 683 krat 1024 pik. Na začetkih opisov so zaporedne številke izvirnih datotek s posnetki. Polna imena najbolj vidnih oseb na posnetkih, ali omenjenih v besedilu: Mitja Mršek, Elena Ljubavina, Vadim Loginov, Vladimir Dolgij - Volodja, Martin Kern in Théophile Cailhol.
          Stran, besedila in fotografije copyright (c) Primož Jakopin - Klok 2021.


Mitjeva jama


 


 
50072. Mitja na jugozahodnem robu kanjona, kakih 200 metrov navkreber od tabora, na mestu kjer je 9. avgusta opazil spodmol, morda tudi jamo, z druge strani kanjona, ko sta s Klokom skušala najti prehod čez kanjon, pa nista uspela splezati čisto do vrha. Del prehoda po ozki vodoravni polici je bil za Kloka prezahteven. Opaženi spodmol je bil le nekaj metrov pod planoto nad kanjonom.


 

 


 
50076. Do spodmola se ni dalo priti naravnost navzdol s planote, bilo je prestrmo, s seboj pa nisva imela plezalne opreme, le 20 metrov vrvi, ...


 

 


 
50074. ... ki jo je Mitja uporabil za opremo prehoda po skalni polici.


 

 


 
50077. Kmalu sva bila pri spodmolu, tu je pogled navzven, iz vhoda čez kanjon, z Mitjo. Spodmol se je dejansko nadaljeval z jamo, ki pa se je čez približno 16 metrov končala s preozko ožino. Približne koordinate vhoda: S 38⁰22'49.2594'' V 67⁰31'11.0634'' in 3130 m nad morjem.


 

 


 
50075. Pogled na vhod od zunaj, sonce se je malo preveč poigralo z objektivom telefonovega fotoaparata.


 

 


 
50078. Mitja je našel navpičen prepih v podoru na vzhodni strani vhoda, in kopanje se je začelo.


 

 


 
50079. Po približno pol ure odmetavanja kamnov, nekaj je bilo prav zajetnih, je uspelo Mitji prodreti kakšna dva metra globlje, kjer pa je moral odnehati. Le na vzhodni strani izkopa je bila trdna stena, krušljive skale na drugih treh straneh pa so pretile, da bodo vse skupaj vsak hip zasule. Na posnetku je Mitja ob povratku.


 

 


 
50081. Mitja, kanjon in severovzhodni del grebema Hodža-Gur-Gur-Ata


 

 


 
50082. Na tem posnetku Mitja zvija vrv.


 

 


 
50083. Preval Belljauty na razmeroma revnem daljinskem posnetku teleobjektiva telefonovega fotoaparata. Preval ni zanimiv samo z zgodovinskega vidika, saj naj bi ga na poti v Indijo prečkal Aleksander Veliki s svojo vojsko. Na vidni strani prevala, tako je pravila Elena, ki je bila tam, sta dve stezi (ena tik pod steno) poleg tega pa še cesta, po pobočju, za višino stene pod steno samo. Tam naj bi bilo tudi jezero.


 

 

Ledena jama Voronka


 


 
50084. Jama ima bolj majhen vhod, med kamni na dnu manjše dolinice, kakih 100 metrov po planoti navzdol od preloma, po katerem je v kanjon speljana pot do tabora. Je tudi precej blizu roba kanjona. Vadim je povedal Kloku zanjo in popoldne 6. avgusta jo je tudi našel. Jama ni velika ampak je pomembna ker je 70 metrov pod njo sifon v jami Višnjevskega, 735 m pod njenim vhodom. Povezava Voronka-Višnjevski bi skrajšala pot do dna jame Višnjevskega s treh dni na en dan. Danes se je Mitja lotil z vso vnemo, da bi našel povezavo v njej, še posebej ker so bili vsi dosedanji poskusi neuspešni. Na posnetku se Mitja spušča v jamo.


 

 


 
50090. Gre za 7 metrov globoko brezno ...


 

 


 
50091. ... s stožcem iz zmrznjenega, zdaj pa že precej odtaljenega snega. Pravi led pride kasneje.


 

 


 
50092. Jama se pod breznom nadaljuje v dve smeri - proti severovzhodu, rahlo navzgor, in proti jugozahodu, rahlo navzdol. Na posnetku se Mitja vrača, potem ko je raziskal razpoko višje v nazadnje omenjeni smeri. Se je slepo končala.


 

 


 
50087. Zgornji del prehoda proti severovzhodu gre sicer naravnost proti površju, pa je Mitja vseeno ...


 

 


 
50088. ... splezal vanj.


 

 


 
50089. Tudi tu je naletel na slep konec.


 

 


 
50086. Spodnji severovzhodni prehod, tu je Mitja na začetku bolj nizkega dela, je veliko daljši, po njem se mu je uspelo splaziti 15 metrov daleč.


 

 


 
50085. Na začetku je strop precej nizek in močno zamrznjen (na posnetku). Mitja si je moral sproti širiti pot naprej tako, da je zemljo izpod prsi odmetaval na stran. Po 15 metrih je prišel do manjše sobice, na dnu katere je bil opazen prepih. Ker je šlo samo za izvidniški obisk, s seboj niti kombinezona ni imel, se je odločil za povratek. Čez nekaj dni se je vrnil z Volodjo in uspel odkopati dno sobice. Prikazala se je velika skala, ki je zapirala prehod v brezno pod njo. Prepih se je tudi močno povečal. Da bi lahko razbil skalo in jo odstranil, bi potreboval pa tehnična sredstva, ki jih ni imel. Naloga je ostala za naslednjo odpravo.


 

 


 
50094. Martin, s Teom sta se pravkar vrnila iz Boj-Buloka.


 

 


 
50093. Martin s celo postavo, proti večernemu soncu


 

 


 
50096. Teo


 

 

Povezani strani:


  

  Vodno zajetje, 8. - 10. avgust     Boj-Bulok 2021 : Uvod     Greben Čul-Bair nad jamo Višnjevskega, 12. avgust  
 


 


Stran, besedila in fotografije je pripravil Primož Jakopin - Klok, član Društva za raziskovanjem jam Ljubljana (DZRJL), ki sprejema tudi pripombe, na naslov primoz jakopin guest arnes si (vstavite pike in afno na ustrezna mesta). Stran je bila začeta 20. septembra 2021 in nazadnje spremenjena 28. decembra.

Naslov: https://www.jakopin.net/primoz/slike/2021/PJ20210811.php
    303