Primož Jakopin
Hudojnazar Mustafokulovič Zokirov
sin Mustafoja iz Boj-Buloka
Kratek portret

 


 
Hudojnazar pred svojo hišo, 2021

 
Uvod
 
          Gre za prevod pogovora, ki je potekal v ruskem jeziku na domu Hudojnazarja Mustafokuloviča, ki ga je avtor obiskal v spremstvu Holidina Kudratuloeviča. Med pogovorom je zadeve pomagal razjasniti tudi Holidin. Hudojnazar je mlajši od dveh še živih otrok Mustafoja Zokiroviča Holmominova, prvega raziskovalca jame Boj-Bulok in edinega, ki živi v vasi Dehibolo na jugu Uzbekistana.
 
Kdo je Hudojnazar Mustafokulovič?
 
          Rodil sem se 4. maja 1962 v Dehibolu očetu Mustafoju Zokiroviču Holmominovu, rojen je bil leta 1917 in materi Saidi, rojeni 1927. Živim v Dehibolu.
 
Koliko bratov in sester ste imeli?
 
          Bila je velika družina, moji starši so imeli dvanajst otrok, šest sinov in šest hčera. Toda časi so bili zelo težki in dva od njiju, sin in hči, sta umrla zelo mlada in o njih je zelo malo znanega. Povedal bom, kaj vem o svojih preostalih bratih in sestrah. Najstarejši, sin je bil Šonkul, umrl je, ko mu je bilo 5 let. Sledili sta mu hči Nadiča, ki je umrla pri 17 letih, in hči Fotima, rojena 1953. Četrti je bil sin Hudojberdi, rojen leta 1957, poleg mene je še edini živ. Živi v vasi v okrožju Oltinsoj, približno 60 km od tod. Za njim je prišla hči Saida, rojena leta 1959. Jaz sem vil šesti, rojen leta 1962. Brat Hudojor se je rodil leta 1964, sestra Hanifa leta 1966, brat Hajrullo leta 1968 in sestra Azizmo leta 1971.

 
In kako velika je vaša družina?
 
          Z ženo Bibisoro Alërovno Žuraivo imava šest otrok, sina Abdumutaliba, hčer Marzijo, sina Abdulla, sina Abdulborisa, sina Abdulvohida in hčer Mahdijo. Abdulvohid in Mahdija še vedno živita doma.


 
Mahdija, Bibisora, Hudojnazar in Abdulvohid na poti nad sadovnjakom

 
Je to vaš poletni dom?
 
          Je, podedoval sem ga po očetu. Hišo smo malo obnovili, vendar je še vedno skoraj taka, kot je bila. Naša hiša je sicer v Dehibolu, blizu šole, lahko jo greste pogledat.


 
Hudojnazar pred svojo poletno hišo

 
Kaj lahko poveste o tem, kako je vaš oče ostal v jami Boj-Bulok?
 
          Aprila 1971 je oče vzel brata Hudojberdija in na dveh oslih sta se odpravila v jamo. Oče je želel v jami moliti v jami, da bi bilo dobra letina, da bi bilo dovolj dežja. Ker se nista vrnila v vas, ju je šel naslednjega dne iskat učenec Buri. Pred jamo je našel le Hudojberdija, ki pa se ni hotel vrniti, rekel je, da bo počakal, da se oče vrne iz jame. Tako se je Buri še isti dan sam vrnil v Dehibolo in povedal, kaj se je izvedel. Naslednjega dne se je do jame odpravilo veliko ljudi odpravilo v jamo (štiri ure daleč) in pri vhodu so tudi oni našli le Hudojberdija. Vprašali so ga, kje je oče, in ko je Hudojberdi odgovoril, da je šel v jamo, mu niso verjeli. Hudojberdi je hotel očeta še naprej čakati, a so ga ljudje na silo odvlekli nazaj v Dehibolo.

 
Kaj bi še lahko povedali o svojem očetu?
 

          Bil je zelo sposoben človek, veliko je znal in je lahko pomagal mnogim. Mustafo ni bil samo kmet, znal je tudi zdraviti ljudi.


 


Povezani objavi:
 

 

  Špela Borko, jame so zame, December 2021     Richard Forster, lepota prihaja iz Švice, December 2021  
 Stran je pripravil Primož Jakopin - Klok, ki sprejema tudi pripombe, na naslov primoz jakopin guest arnes si (vstavite pike in afno na ustrezna mesta). Slike so avtorjeve (copyright Primož Jakopin 2020) razen kadar je pod sliko naveden drug avtor ali avtorica - takrat so avtorske pravice njegove oziroma njene, z dovoljenjem za objavo na tej strani. Stran je bila prvič postavljena 6. decembra 2021, zadnjikrat dopolnjena pa 7. marca 2022.

Naslov: https://www.jakopin.net/portraits/Hudojnazar_Mustafokulovic/index_si.php
    390